FB stránka

Jiřina – putovní foťák

Ahoj, jmenuju se Jiřina, žiju v Třinci, průmyslovém městě, uprostřed nádherných Beskyd. A právě to místo zformovalo moje záliby. Ráda fotím a ještě radši tahám foťák po horách nejen v Beskydech, ale i na Slovensku a v Polsku, ať už na kole nebo pěšky. Focení mě vždycky hrozně bavilo. Mám dvě, dnes již dospělé dcery a jejich fotkama z našich dovolených překypuje hromada alb a souborů v počítači. Před 4 lety se mi naskytla koupě starší zrcadlovky a už to šlo ráz naráz. šla jsem do toho hlouběji, začala fotit akce, přírodu a sem tam nějakou svatbu či oslavu.  S Nikonem se mi fotilo fantasticky a neskromně se musím přiznat, že jsem si pohrávala s myšlenkou jak by bylo super, kdyby byl můj. Samozřejmě jen zlomek sekundy...

Kam všude se s tebou foťák podíval?

Celý projekt byl neuvěřitelně načasovaný, foťák se ke mně dostal v červnu a to jsem měla v plánu nejvíc akcí. Pořádali jsme sportovní den pro děti, který vždy dokumentujeme, byla jsem fotit svatbu, jela jsem na dovolenou s partou sportovních nadšenkyň, kde každoročně funguju jako fotodokumentarista do prostředí krásných Valašských hor.

Byla to tvá první zrcadlovka?

Ne, mám doma a už asi 4 roky fotím na starší zrcadlovku Olympus, kde jsou omezené možnosti, co se objektivů týká, proto jsem velmi uvítala možnost, pracovat s objektivem, který je na putovní zrcadlovce. Je to naprosto jiná zkušenost.

Posunula se u Tebe za ten měsíc kvalita fotek?

Nemyslím si, ale viděla jsem, že je možnost fotit fotky jiným objektivem s jinou světelností a to pak byl výsledek jiný, než u mé staré zrcadlovky.

Co se ti na projektu líbí víc, možnost fotit nebo radost z předání dál?

Obojí. Sama nemám možnost zapůjčit si a vyzkoušet kvalitnější zrcadlovku a zároveň jsem se začala pídit po možnosti zakoupení takovéhoto typu. Vyzkoušela jsem si kvalitnější práci. Taky nezapomenu na ten pocit, když mě oslovil předchozí majitel, že si mě vybral jako dalšího účastníka projektu, byla jsem nadšená a během několika hodin jsem zmobilizovala síly a zrcadlovka byla u mě a totéž jsem zažila při předávání další účastnici. Její radost byla nesmírná.

Několik fotek, které Jiřina pořídila