FB stránka

My, děti války

Potom, co jsme s lidmi z Adry dokončili práci na knize My, děti slumu, jsem se nechal slyšet, že bych klidně znovu pomohl i s jiným, než bangladéšským projektem.

Netrvalo dlouho a ozval se mi Zbyněk, který má v Adře na starosti zahraniční projekty, a nabídl mi, zda bych s ním nechtěl jet na Blízký východ. Asi dva týdny na to jsme spolu seděli v letadle do Erbílu v iráckém Kurdistánu.

Seběhlo se to rychle a v rychlém tempu to i pokračovalo. Za pár týdnů vývzva na HitHitu, pak druhá cesta na Blízký východ a za dalších pár měsíců byla kniha na světě. Ale to předbíhám…

Přiblížit se Blízkému východu

Na jaře 2018 jsem navštívil Irák a při druhé cestě Libanon. Byl jsem v sedmi uprchlických táborech v Iráku a v několika neoficiálních uprchlických táborech v libanonském údolí Bikká. Viděl jsem, co zbylo z Mosulu po dlouhotrvajících bojích s takzvaným Islámským státem. Bylo to intenzivní, vyčerpávající a často zdrcující. Ale veděl jsem, že pokud má vzniknout něco smysluplného,tak musím vystoupit ze své komfortní zóny.

Snažil jsem se nasbírat co nejvíc materiálu, abych mohl přiblížit, v jakých podmínkách tam lidé žijí, protože ani detailní statistika nedokáže to, co dobře odvyprávěný příběh. Do knihy se nakonec dostalo 150 fotek a mnoho autentických osudů lidí, kteří jsou poznamenaní válečným konfliktem v Sýrii a Iráku.

Od začátku jsem věděl, že nechci dělat knihu o migrantech v Evropě, politice ani rozdělování společnosti. Za to jsem chtěl knihu o empatii, životě, válce i naději.
Když jsem se pustil do tohoto tématu, začali mi fanoušci ubývat po desítkách. Ani trochu mě to nemrzí. Je to pro mě důkaz, že jsem bodl do žhavého a neoblíbeného tématu.

Ukázalo se, že i ochota lidí přispět na vydání knihy byla menší, než když jsme sbírali prostředky na My, děti slumu. Přesto se podařilo splnit projekt na HitHitu a knihu vydat. Ale byl jsem rozhodnut, že bych ji vydal tak jako tak, i bez prostředků z crowdfundingu.

Mým cílem bylo pracovat přímočaře a jednoznačně, abych představil příběhy lidí, které jsem tam potkal, a ukázal co nejsyrověji jejich poválečný život. My, děti války nejsou sestavené chronologicky, ani po temátech, můžete je číst od půlky nebo na přeskáčku.

Na rozdíl od předchozí knihy jsem se rozhodl ji sestavit sám a z větší části jsem i autorem textů. Protože se ale nepovažuji za odborníka na blízkovýchodní problematiku, poprosil jsem Zbyňka Wojkowskiho, který se v této oblasti pohybuje, aby vysvětlil, jak se tam věci mají. Nejsem ani výhradním autorem fotografií, protože část nich pořídila Lenka Klicperová ve válečných oblastech, kam já jsem se nedostal. Oběma děkuji.

 

Lidi, které nikdo nechce

Místa, která jsem v Iráku a Libanonu navštívil, byla relativně bezpečná, ale nebyl to v žádném případě příjemný výlet. Viděl jsem zlomené životy, hektolitry slz, zničené vesnice a města, nevybuchlé nálože a slyšel pár příběhů, které bych nejraději zase zapomněl. 

Potkal jsem oběti bombardování a střelby na civilisty a potkal jsem také lidi, jichž se boje přímo nedotkly, ale utíkají, protože žijí pod hranicí existenčního minima a nemohou s tím nic dělat.

Nejčastější odpovědí na otázku "Co by vás v životě učinilo šťastnými?", bylo bezpečí a práce. Nic víc nepotřebují.
Slovo ekonomický migrant pro mě dostalo nový rozměr, když jsem viděl rodiny, které přes rok žily v lesích a sbíraly zvířecí hovna.
Problém je, že nemají kam jít. Nikdo je nechce ani v Evropě, ani v okolních zemích. 

Tam, kde syrské uprchlíky přijali, zjistili, že jsou ochotní pracovat za málo peněz a že jim berou práci a tlačí ceny níže. Na tom samozřejmě nejvíce tratí ti chudí. A developeři a stavební firmy si mnou ruce a bohatnou na válce.

Bohatnou i majitelé pozemků, kteří uprchlíkům poskytují stany blízko syrských hranic, ale za každý stan si běžně účtují přes 3000 našich korun, což je pro válečné uprchlíky obrovská částka a mnohdy i v uprchlickém stanu žijí na dluh. 

Syřané utíkají před smrtí a brutální chudobou, ale málokdo je ochotný jim pomoci. Populisti na nich parazitují a vyvolávají vůči nim nenávist, okolním státům se nevyplatí ekonomicky a ve vlastní zemi jim hrozí smrt, nejčastěji rukou vlastního prezidenta a jeho spojenců.

Největším paradoxem je, že přes všechno utrpení se většina z nich chce vrátit domů. I přes všechny hrůzy a útrapy, kterými prošli, se nevzdávají a snaží se ze všech sil mít důstojný život.
Osobně toho pro ně mohu udělat jen velmi málo, ale pokouším se aspoň o to. Třeba tím, že vám povím o Mahmúdovi nebo Samíře.

 

Překladatel z Mosulu

Mahmúdovi je 19 let a pochází z iráckého Mosulu. Válku tam přečkal, ale nakonec stejně musel odejít, protože ve městě nebyla ani voda ani dostatek potravin. Utíkal celou noc, až jej zadrželi Irácké milice, někdy zvané Lidové mobilizační síly.
Ti ho poslali do uprchlického tábora. Tady od Světového potravinového programu dostávají základní potraviny jako rýži,hrách, mouku, cukr a sůl.
Čerstvou zeleninu si musí kupovat. To si ale mohou dovolit jen ti, kteří mají možnost v táboře pracovat, ostatní musí směnit část svého potravinového balíčku. Mahmúd má štěstí, že má vzdělání a umí dobře anglicky, díky tomu pracuje jako překladatel pro ADRA Kurdistán. 


Postavila dům z kamení a věcí ze skládky

Samíra bydlí v odlehlé části Mosulu. Se svými dětmi se mačká v místnosti velké pouze několik metrů čtverečních. Tento dům, dá-li se tomu tak říkat, postavila sama. Vlastníma rukama z cihel a kamenů, které našla v sutinách jiných domů.
Žije bez manžela, protože v době, kdy čekala svou nejmladší dceru, jejího muže unesl “Islámský stát”, když se snažil najít pro rodinu cestu z obléhaného města.
Samíra má poraněné nohy, protože ji zasáhla bomba. Touží po práci, ale nemůže žádnou sehnat. Vaří proto jen z toho, co její děti najdou na skládce a v jiném odpadu.

Samíře z pohledu srší síla a odhodlanost přežít, ale při vyprávění se neudržela a začala plakat.

 

Inspirace pro všechny

Říkám si Fotograf bez talentu, abych zdůraznil, že pokud chcete v něčem být opravdu dobří, nepřijde to samo od sebe. Můžete být sebevíc talentovaní, ale to nestačí, abyste uspěli. Chce to píli, odhodlání a vytrvalost. A přesně to jsem nacházel u lidí, které najdete v knížce My, děti války

Prošli si peklem, ztratili své blízké, utrpěli zranění, žijí v absolutní chudobě a s minimální vyhlídkou na to, že se to zlepší. Nevzdávají se, i když čelí překážkám, jaké si ani neumíme představit. Tak si na ně vzpomeňte, až se vám ráno nebude chtít vstávat do práce, nebo budete večer nadávat, že nemáte kde zaparkovat. 

Kniha My, děti války přináší skutečné příběhy válečných uprchlíků a veškerý výtěžek z jejího prodeje putuje do humanitární organizace ADRA, která jej použije v Sýrii a okolí, kde pomáhá lidem zasaženým válečný konfliktem.
Koupit ji můžete na
stránkách knihupectví Kosmas.
Podpoříte děti i dospělé, kteří přišli o všechno kromě naděje.